Prijs zomerbanden daalt

Zomerbanden werden in de afgelopen zes jaar gemiddeld tussen de 40 en 17 euro goedkoper, dat constateert de ANWB onder meer op basis van zijn jaarlijkse zomerbandentest. Dit jaar werden hiervoor de maten 175/65/R14T en 195/65/R15V van verschillende merken met elkaar werden vergeleken.

Lager prijsniveau

Waar de gemiddelde consumentenprijs van een zomerband in de maat 195/65/R15V in 2008 nog 125 euro bedroeg, is deze nu te koop voor rond de 85 euro. De oorzaak van de daling ligt volgens ANWB technisch specialist Menno Neeteson in de toegenomen prijstransparantie door internet. “Tot een paar jaar geleden waren de prijsverschillen tussen de aanbieders veel groter en moest je alle aanbieders afbellen voor een prijs. Omdat nu iedereen zijn prijzen online zet kan de consument gemakkelijker vergelijken en zijn de prijzen overal een beetje op hetzelfde (lagere) niveau komen te liggen.”

Daarnaast speelt volgens Neeteson ook het stroomlijnen van de logistieke keten in bandenland een rol. “Bandenbedrijven hoeven nauwelijks nog voorraad aan te houden omdat ze een bestelde band dezelfde dag nog bezorgd kunnen krijgen.” De ANWB baseert zijn prijzenvergelijking op eigen onderzoek. De vereniging houdt al jarenlang de prijzen van auto-onderhoud, -verbruik en -onderdelen en dus ook banden bij voor de ANWB Autokostenbegroting.

De test

De Continental Conti Eco Contact 5 in de maat 175/65/R14T waarvan de adviesprijs 85 euro bedraagt, eindigde de bovenaan, gevolgd door de Hankook Kinergy Eco K425. Bij de onder meer op de Volkswagen Golf veel gemonteerde maat 195/65/R15V was de Goodyear Efficient Grip Performance (adviesprijs 90 euro) favoriet met opnieuw de Hankook Kinergy Eco K425 als tweede.

Goodyear

Volgens de ANWB is de Goodyear een band met zeer goed op elkaar afgestemde eigenschappen. Goed tot zeer goed op alle veiligheidsrelevante testcriteria. en samen met de Continental de beste uit de test op een nat wegdek. De Hankook wordt met goed tot zeer goed beoordeeld op alle veiligheidsrelevante testcriteria. De slijtage ligt iets hoger dan het gemiddelde van het testveld in deze bandenmaat.

Bron: ANWB 27-03-2014